Kamattámogatott lakáshitel

Kamattámogatott lakáshitel

Az Altex Ingatlanfejlesztő Kft által épített Móricz társasház és az Olajfa lakópark valamennyi újépítésű lakásának megvásárlásához lehetőség van bankhitel vagy a jogszabályi keretek között állami kamattámogatott lakáshitel, illetve CSOK igénybevételére. Új építésű lakásaink lévén, igénybe lehet venni olyan állami támogatásokat, amelyek használt lakás vásárlása esetén nem járnak, illetve több kedvezőbb feltételű hitelt vehet igénybe.

Újépítésű lakásvásárlás céljára igényelhető kamattámogatott lakáshitel esetén az állam abban segíti a lakáshitelt felvevőt, hogy egy előre meghatározott ideig átvállalja a hitel kamatainak egy részét, így ebben az időszakban kevesebb kiadás terheli a lakáshitelt felvevő pénztárcáját.

A kamattámogatott lakáshitelek közül az alábbiak igénybevételére van lehetőség újépítésű lakásvásárlásánál:

  • Fiatalok és többgyermekes kamattámogatott hitele
  • Otthonteremtési támogatott hitel 

Fiatalok és többgyermekes családok kamattámogatott hitele 

Új lakás vásárlása esetén az arra jogosult támogatott személyek igényelhetik a fiatalok és többgyermekes családok kamattámogatott hitelét, amely törlesztő részlet megfizetéséhez az állam a futamidő első 20 évében kamattámogatást nyújt.

A fiatalok és többgyermekes családok kamattámogatott hitel igénylésének feltétele:

Azon támogatott személynek minősülő házaspárok, élettársak, egyedülállók igényelhetik, akik nem rendelkeznek saját tulajdonú lakóingatlannal, lakáshasználati joggal, lízingelt lakással valamint egyéb kamattámogatott hitellel. További személyi feltétel még, hogy az a fiatal támogatott személy lehet jogosult, aki legfeljebb 1 gyermeket nevel és 35 év alatti, illetve az a többgyermekes támogatott személy, aki 2 gyermeket nevel és 45 év alatti.

A fiatalok és többgyermekes családok hitelkamat-támogatásának mértéke, új lakás vásárlása esetén:

  • fiatal, gyermektelen támogatott személy esetén az állampapírhozam 50%-a,
  • 2 gyermek esetén az állampapírhozam 52%-a
  • 3 gyermek esetén az állampapírhozam 55%-a,
  • 4 gyermek esetén az állampapírhozam 59%-a,
  • 5 gyermek esetén az állampapírhozam 64%-a,
  • 6 vagy ennél több gyermek esetén az állampapírhozam 70%-a. 

A fiatalok és többgyermekes családok kamattámogatott hitelének összege:

Támogatott hitelek esetén a vonatkozó jogszabályok rögzítik a maximálisan felvehető hitelösszeget és a finanszírozható ingatlan vételár költségét.
Ezek alapján a maximálisan felvehető hitelösszeg, új lakás vásárlása esetén: 12,5 millió Ft.
A megvásárolandó új lakás maximális vételár összege: 25 millió Ft.

Ugyancsak alapszabály, hogy a forint alapú hiteleknél a nyújtott hitel összege nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlanok forgalmi értékének 75%-át, és hitelbiztosíték értékének 85%-át, azaz semmi esetben sem haladhatja meg a finanszírozott ingatlan vételár összegét. 

Otthonteremtési támogatott lakáshitel 

Az Otthonteremtési támogatás három, vagy több gyermekes családok igényelhetik, új lakás vásárlása esetén, amennyiben megfelelnek a 3 gyermek után igényelhető 10 millió forint összegű CSOK jogosultsági feltételeinek és az új lakás megvásárlásához igénybe is veszi azt.

Ez a hitelkonstrukció önállóan nem igényelhető!

Az otthonteremtési támogatott lakáshitel feltétele:

A hitelt igénylő 3 vagy több gyermeket nevelő házastársak, élettársak illetve egyedülállók, valamint gyermeket vállaló fiatal házaspárok igényelhetik, illetve ha az igénybe vevő a kérelem beadásakor még nem töltötte be a 40. életévét.

A hitel célja nem lehet más, mint új lakás vásárlása, vagy építése, valamint feltétele, hogy a lakás hasznos alapterülete legalább 60 nm legyen.

Az otthonteremtési támogatott lakáshitel összege:

  • minimum 1.000.000. Ft
  • maximum 10.000.000. Ft

A hitel futamideje minimum 5 év, maximum 25 év, ami alatt a törlesztő részlet megfizetéséhez az állam a futamidő alatt 25 évig kamattámogatást nyújt. 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fent leírt információk tájékoztató jellegűek. Az, hogy Ön, mint igénylő ténylegesen jogosult-e valamely támogatási formára csak a hitelintézeti támogatásbírálatot/hitelbírálatot követően állapítható meg.

Kérjük, a banki ajánlatok összehasonlításakor külön kérdezzen rá a folyósítás feltételeire, illetve időpontjára is, mivel ezek jelentősen eltérhetnek, valamint a bankok a hitelfolyósítást köthetik a társasház bejegyzéséhez, a tulajdonjog bejegyzéséhez, ami a használatbavételi engedély kiadását több hónappal követi. Ezért, hogy mielőbbi beköltözhessen új lakásába, mielőbb érdeklődjön a kiválasztott pénzintézeteknél.

Pin It on Pinterest